Roberts Bird books: History of the naming of the Cape Parrot.
Using the Roberts bird books on my shelf I have tried to trace the emergence of the Cape Parrot name, as we know it today. I scanned the maps from the books. The caption on the map indicates which version of Roberts that the map comes from. I have also selected some of the information that helps place the thinking at that time. The name at the top of each “blurb” is the name used for that edition. The map of the Brown-necked Parrot from the Roberts Bird Guide 2nd edition still indicates that the Cape and Brown-necked parrots share a similar distribution. I will describe in a later post that this is no longer thought to be the case.
Roberts 3rd ed 1971
Brown-necked Parrot Poicephalus robustus Distribution: Alexandria forest eastwards to Natal and Zoutpansberg; Damaraland and Rhodesia northwards to West Africa and Tanzania. Habits: Not uncommon, but rather restricted in its habitat, being common in some areas and rare in others quite close by. Essentially a bird of the forests and thick bush.
Roberts 5th ed 1984
Cape Parrot(Brown-necked Parrot)Poicephalus robustus Distribution: Africa S of Sahara; in s Africa confined to E, SE and Caprivi. Habitat: Evergreen and riverine forest, well developed woodland. Roosts and nests above 900 m in most of S Africa, but in Baobab and riverine woodland in Limpopo Valley; roosts singly, not in flocks. May fly over 100 km to feeding areas, usually lower-lying and coastal forests, using set flight paths; forages by clambering about high in trees.
Roberts 6th ed 1993
Cape ParrotPoicephalus robustus Status: Locally common to rare nomadic resident; seasonal migrant in n Zimbabwe, August to December. Vulnerable (RDB). Northern subspecies P. r. suahe- licus has grey head and probably discontinuous distribution, so could be separate species.
Roberts Bird Guide 1st ed 2007
Cape ParrotPoicephalus robustusSTATUS Rare and localised endemic with a total population of under 1000 birds (2004). Regarded as Endangered with numbers still decreasing due to low br success and losses to captive bird trade. Sedentary but undertakes long-distance feeding forays between forests. Usually in small flocks or family groups. HABITAT Afromontane forest; occasionally forages elsewhere, such as in pecan nut plantations.
Roberts Bird Guide 2nd ed 2016
Cape ParrotPoicephalus robustus Blurb almost identical to 1st edition Roberts Bird Guide
Roberts Bird Guide 2nd ed 2016
Brown-necked ParrotPoicephalus fuscicollisHabitat Riparian and lowland savanna, usually with Baobab trees; does not usually enter Afromontane forest in our region. Food Primarily kernels of unripe fruit from Marula (Sclerocarya), Mobola Plum (Parinari), Nyala-tree (Xanthocercis), and corkwoods (Commiphora); also fruit flesh. Br Nests high in Baobab cavities.
Woodbush Forest Birding
The Woodbush Forest is arguably the prime forest birding site in Limpopo Province. It is a short drive from Magoebaskloof Birders Cottage. The best way of accessing the forest for birding is to drive down the Forest Drive. High clearance vehicles are recommended to complete the journey down to the R71. This route passes the Debegeini Falls. Sedan vehicles can access the top portion of the Forest Drive if conditions are dry.
The suggested routine for birding on Forest Drive is to frequently park your car off the road(forestry trucks use this road) Walk up and down the road listening for birds. The more you stop the more likely you are to meet up with a bird party. I think that the Olive Woodpecker is a good call to follow in search of a bird party. They are frequently found in bird parties. It is always difficult to spot forest birds in the canopy. I recommend that you learn the calls of the forest birds listed below. Woodbush Forest is a very popular birding site so please avoid using recorded bird calls to attract birds to you.
Parking on Forest Drive
A short list of birds found in the Woodbush Forest. Black-fronted Bushshrike, Olive Bushshrike, Narina Trogon, Barratts Warbler, Cape Parrot, Blue-mantled Crested Flycatcher, Orange Ground Thrush, White-starred Robin, Brown Scrub Robin, Green Twinspot.
The birdlist below is taken from the SABAP2 Project Pentad 2345_3000